Adriana Stupar, Faclia
Horea Dan: "Trioul Boc-Tise-Buda va distruge proiectul zonei metropolitane"

http://www.ziarulfaclia.ro/Horea-Dan-Trioul-Boc-Tise-Buda-va-distruge-proiectul-zonei-metropolitane-+18609
5 noiembrie, 2008.

Liberalul Horea Dan, candidat in colegiul de deputati numarul doi, considera ca ambitiile nemasurate ale administratiei PDL de a detine controlul total asupra viitoarei zone metropolitane va distruge orice sansa de realizare a acestui proiect. "Trioul Boc-Tise-Buda va distruge acest proiect deosebit de important pentru Cluj.

Cei trei tin orasul in atmosfera caracteristica epocii Funar - poate de aici si alianta, pe plan local, cu PRM - doar pentru a-si satisface ambitiile lor de a domina, de a detine controlul total. Proiectul este in pericol pentru ca, vedeti ce se intimpla in ultima perioada, iar aceste lucruri vin dintr-o dorinta mult prea mare, a celor care gestioneaza aceasta problema, de a dobindi puteri sporite. Nu putem sa permitem ca, in continuare, sa apara astfel de abuzuri, dictatoriale", afirma Dan.
In opinia acestuia, atit comunele judetului, cit si cartierele municipiului trebuie sa aiba o autonomie administrativa. "Atit cartierele, cit si comunele limitrofe trebuie sa aiba o putere mare in interior, dar si in exterior, astfel incit, atunci cind au ceva de spus, sa o poata face cu tarie", considera acesta.

De asemenea, Horea Dan critica aspru modul in care, spune acesta, in ultima perioada s-a facut administratie in judetul Cluj, alocarile bugetare si investitiile importante depinzind de asa-zisele interventii la nivel central. "Din pacate, cei care conduc Clujul in acest moment au cazut in propria lor capcana - nu au dezvoltat relatii institutionalizate, alegind sa actioneze pe principiul telefonului. Asa am avut o strada asfaltata, o centura inceputa", subliniaza Dan, asemuind practica invocata cu traficul de influenta.

"Problema este foarte serioasa. Clujul nu mai trebuie sa depinda de Bucuresti sau, daca exista o relatie, ea trebuie sa fie institutionalizata. PDL tot timpul clameaza ca au facut si au dres. Au fost la guvernare doi ani si patru luni, timp in care puteau rezolva aceasta problema. In schimb, ei au rezolvat problemele pe telefon, nu prin intermediul institutiilor statului. Asta este important - sa existe niste institutii a caror functionare sa nu depinda de un primar.

Daca acele institutii erau create, noi nu eram dependenti de Bucuresti - sa primim sau nu niste bani, daca suna cineva -, iar cei din PDL nu se puteau lauda cu realizari care nu le apartin", spune Horea Dan. Acesta considera ca "a face lobby, in Romania de azi, inseamna practic trafic de influenta. Asta trebuie reglementata, fiind necesare criterii foarte clare. Trebuie sa existe o delimitare foarte clara, pina unde este lobby si de unde incepe traficul de influenta", considera liberalul.

Horea Dan mai sustine ca in ultima vreme s-au inmultit si pisicile comunitare, pe strada Napoca fiind semnalate in acest moment 18 asemenea animale comunitare.

Alte apariţii în presă